Hoe overleefde ik een lange vlucht met POTS?

Voeten op tas in vliegtuig

Op reis gaan met posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) is een uitdaging op zich en een lange vliegreis is voor iedereen ellendig, maar de combinatie is helemaal moeilijk. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de reis dan maar niet te maken, maar wat nou als je toch een (verre) vliegreis wil maken ondanks POTS? Ik deel wat tips die mij geholpen hebben de lange (7+14 vlieguren) vliegreis naar Australië te overleven. Maar ook voor kortere vluchten zijn ze hopelijk nuttig!

Maak gebruik van een rolstoel

Ook al maak je in het dagelijks leven geen gebruik van een rolstoel, doe dit dan zeker wel op het vliegveld. Je kunt je melden bij de assistentie balie waar je een rolstoel kunt lenen voor op het vliegveld en mocht je ook assistentie willen (om geduwd te worden bijvoorbeeld) kun je die daar ook aanvragen. Let er op dat ze dit ook doorgeven bij de aankomstluchthaven zodat je ook hier het vliegtuig uit geholpen wordt. Zorg ervoor dat je voor en na de vlucht zo weinig mogelijk energie ‘verspilt’ aan staan en lopen en dat je geen symptomen uitlokt, want de vlucht zelf is al zwaar genoeg. Maak je in het dagelijks leven wel gebruik van een rolstoel? Neem die dan vooral mee. Het is handig als je van te voren doorgeeft dat je een rolstoel gebruikt via de klantenservice van de vliegmaatschappij, maar als je dit niet hebt gedaan dan is dat op zich geen ramp en wordt het ter plekke geregeld. Je kunt aangeven dat je je rolstoel tot aan het vliegtuig wil meenemen, doe dat vooral zodat je tot het laatste moment je eigen rolstoel bij je hebt. Laat je niet (te eenvoudig) overhalen hem al van te voren in te checken want dat is echt niet nodig. Na de vlucht wordt hij dan ook weer naar het vliegtuig gebracht zodat je hem direct weer hebt. Geef dit voor het landen even aan bij de crew dat ze er op letten dat hij inderdaad naar de deur gebracht wordt. Tip: reis je met je eigen rolstoel? Bescherm het frame dan extra met ‘buisisolatie’ zodat hij zo min mogelijk beschadigd kan raken, zoals op de foto. Naast mijn rolstoel had ik ook mijn Smartdrive en Freewheel bij me, die kon ik gewoon als extra handbagage het vliegtuig mee in nemen. Let op dat je voor de Smartdrive dit formulier uitprint en meeneemt en laat zien bij het inchecken vanwege de batterij.Voorbeeld van buisisolatie om rolstoelbuizen

Zorg dat je een zitplaats krijgt met extra beenruimte, maar let er op dat je niet de plek in de ‘exit row’ boekt

Bij sommige maatschappijen moet je extra betalen voor een zitplaats met extra beenruimte, maar soms als je uitlegt dat het om medische redenen is kun je geluk hebben dat ze geen extra kosten vragen. Probeer dit na het boeken meteen bij de klantenservice te regelen. Let er op dat je geen zitplaats toegewezen krijgt in de zogenaamde ‘exit row’ want het kan zijn dat ze bij het inchecken moeilijk doen over deze zitplaats omdat je niet in staat wordt geacht te kunnen helpen in een noodgeval. Vraag om een ‘bulkhead seat’. Dit zijn zitplaatsen met extra beenruimte die zich niet bij de nooduitgang bevinden. Maak duidelijk dat het écht héél belangrijk is dat je voldoende beenruimte hebt.

Neem een geschikte tas of cabin case mee waar je tijdens de vlucht (en op het vliegveld) je benen op kunt leggen

Zorg ervoor dat je iets meeneemt waar je tijdens de vlucht je benen op kunt leggen als je een stoel met extra beenruimte hebt. Bijvoorbeeld een rugzak met genoeg (stevige) inhoud of een cabin case. Ook zijn er speciale opblaasbare kussens te koop (zoals ‘plane pal’) die hiervoor geschikt zijn. Kijk even of deze door jouw maatschappij geaccepteerd worden. Is het niet gelukt met extra beenruimte? Kijk dan eens naar iets als ‘fly legs up’ img_0326

Vraag of er (gratis) plaats is in business class

Er is misschien geen grote kans (per maatschappij en crew verschillend), maar je kunt altijd uitleggen wat het probleem is en vragen of er misschien een plek in business class beschikbaar voor je is. Wie weet heb je geluk!

Wees niet bang aan te geven wat je nodig hebt

Wees niet bang om bij de crew aan te geven als je iets extra’s of extra hulp nodig hebt. Zij willen vaak graag helpen. Lukt het niet om iets van te voren bij de ‘ground crew’ te regelen, vraag het dan alsnog bij de ‘flight crew’, zij kunnen soms nog wél iets extra’s voor je doen.

Drink voldoende (veel) water, ook vooraf aan de vlucht

Zorg ervoor dat je vooraf voldoende hebt gedronken en dat je tijdens de vlucht zelf ook voldoende blijft drinken. Tijdens een lange vlucht ligt uitdroging op de loer. Neem een (leeg) flesje mee die je bij de gate kan vullen en ook in het vliegtuig zelf weer kunt bijvullen. Of vraag een flesje water bij de crew. Als ze deze niet hebben zorg dan dat je als ze langskomen met drinken meteen 2 glazen water vraagt en wees niet bang tussendoor om extra water te vragen.

Neem wat extra zout en/of elektrolyten

Zorg ervoor dat je voldoende zout en/of elektrolyten neemt zodat je het vocht beter vasthoud. Neem eventueel elektrolytentabletten of -poeder mee.

Last van slijmvliezen, (over)gevoeligheid voor geuren of een zwak immuunsysteem? Neem een mondkapje mee

De lucht in het vliegtuig is vaak heel erg droog en dit kan problemen geven met je slijmvliezen. In dit geval is een mondkapje een uitkomst (ik heb er een van Vogmask, maar je kunt ook gewoon een standaard mondkapje bij de apotheek kopen of een met een printje bij Aliexpress). Dit zorgt ervoor dat de lucht die je inademt wat meer vochtigheid behoudt. Ook bij (over)gevoeligheid voor geuren of een zwak immuunsysteem is dit een aanrader. Het ligt er aan waar je heen gaat, maar in Azië val je er niet eens mee op.Marly met Vogmask en

Investeer in een noise cancelling koptelefoon

Gebruik een koptelefoon met noise cancelling om het lawaai van het vliegtuig wat te dempen. Je hebt ze in verschillende prijsklassen, maar het is vaak wel een investering (die ik zelf echt wel 100% de moeite waard vind, maar het moet natuurlijk wel binnen je budget passen). Heb je geen mogelijkheid om er een aan te schaffen? Je kunt ook een ‘white noise’ playlist aanzetten (te downloaden via Spotify) op oortjes die je in doet en daar eventueel nog een koptelefoon overheen of je kunt natuurlijk ‘bouwvakkers oorbeschermers’ nemen.

Neem zeker mee: oogdruppels, neusspray, desinfectie, hydraterende lippenbalsem

Omdat de lucht in het vliegtuig zo droog is kunnen oogdruppels, neusspray (zoutoplossing) en hydraterende lippenbalsem een verademing zijn. Neem ook desinfectie-gel voor je handen mee.img_0317

Trek laagjes kleding aan

Er zijn vaak veel temperatuurverschillen in het vliegtuig (vaak warm bij het opstijgen, koud(er) tijdens de vlucht, ook afhankelijk van waar in het vliegtuig je zit) dus zorg ervoor dat je wat aan en uit kunt trekken. Heb je het tijdens de vlucht alsnog koud? Vraag een (extra) dekentje aan de crew.

Draag steunkousen

Ook als je deze normaal niet draagt zijn goede compressie/steunkousen tijdens een lange vlucht prettig. Neem het liefst een soort met wat meer druk dan de standaard ‘travel socks’.

Bestel een dieetmaaltijd

Volg je een dieet, vergeet dan niet een speciale maaltijd te bestellen van te voren. De keus is per maatschappij verschillend. Zorg er ook altijd voor dat je zelf wat te eten mee neemt zoals een proteïne-reep, koekjes of crackers. Let er op dat je naar sommige landen niet al het soort eten mee mag nemen, met name verse producten als fruit of noten. Neem je deze producten wel mee? Zorg er dan voor dat je ze in het vliegtuig op eet.

Vergeet je medicatie niet en houd rekening met tijdsverschillen

Zorg ervoor dat je voldoende medicatie meeneemt in je handbagage (zoek van te voren uit of ze gewoon mee mogen zonder documenten) en als het medicatie is die tijdsafhankelijk is let dan goed op de tijdsverschillen en bedenk eventueel van te voren een schema wanneer je wat in moet nemen om in het nieuwe ritme te komen. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je een lijstje met je medicatie (in het Engels) bij je hebt voor de douane of als je op je bestemming (onverhoopt) extra medicatie nodig hebt of bij een dokter/ziekenhuis belandt. Let op dat als je medicatie gebruikt die binnen de opiumwet vallen, je speciale documenten nodig hebt.

Neem een zonnebril mee

Op een lange vlucht wordt vaak al snel het licht gedimd zodat iedereen gaat slapen. Dit kan wat problemen geven met de felheid van het licht van de tv schermen, zeker als je op de voorste rij zit (want daar hangt vaak een algemeen scherm aan de muur). Heb je hier snel last van? Neem dan zeker een zonnebril mee in je handbagage.

Heb je een lange tussenstop? Neem een transit hotel

Zelf kies ik bij een lange vlucht met een overstap altijd een lange tussenstop zodat ik even kan gaan liggen en slapen (minimaal een stop van 7 uur). Dit werkt voor mij het beste. Op vrijwel alle vliegvelden zijn transit hotels beschikbaar waar je voor een x aantal uur een kamer kan boeken. Dit vind ik zelf echt een ultieme aanrader als je reist met een chronische ziekte. Bij sommige hotels komen ze je zelfs bij de gate ophalen zodat je met je vermoeide hoofd niet hoeft te zoeken. En als je assistentie hebt aangevraagd bij je vlucht dan brengen zij je uiteraard naar je bestemming.Hotelkamer

Verdeel de reis zo gelijk mogelijk als je moet overstappen

Probeer je vlucht te boeken bij een maatschappij waarbij de tussenstop ongeveer op de helft van de vlucht is zodat je het zo veel mogelijk verdeeld hebt. Als je een directe vlucht hebt gaat dit natuurlijk niet op. Maar zoals naar Australië had ik nu een overstap na 7 uur in Dubai en de volgende vlucht was nog eens 14 uur. De volgende keer zou ik er voor kiezen om via Azië te reizen zodat de vliegtijd gelijkmatiger verdeeld is.

Advertentie

Een gedachte over “Hoe overleefde ik een lange vlucht met POTS?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s