Mag ik een zitplaats?-kaartjes

Nood aan een zitplaats maar geen zin of energie om een lange uitleg af te steken? Gebruik dan  de handige DitisPOTS mag-ik-een-zitplaats-kaartjes! We maakten verschillende versies voor diverse vormen van orthostatische intolerantie en voor gebruik in verschillende situaties. Je kunt ze downloaden en zelf printen of laten drukken. 

Mensen met orthostatische intolerantie hebben moeite met lang rechtstaan of -zitten. Helaas is er niet overal zomaar plaats om te gaan zitten of liggen. Op het openbaar vervoer bijvoorbeeld, of op plaatsen waar je je beurt moet afwachten, moet je vaak rekenen op wat begrip van anderen. En ook op restaurant, op je werk of bij hobbies is het handig wanneer mensen begrijpen dat je ineens dringend moet kunnen zitten of liggen of je voeten omhoog leggen. Maar dat begrip is niet evident.

Orthostatische intolerantie is namelijk een onzichtbare en bovendien zeer onbekende handicap. Het is dus niet meteen duidelijk waarom jij zo nodig de zitplaats van iemand anders zou moeten krijgen. En daarnaast is het laatste waar je zin in hebt wanneer je dreigt flauw te vallen, of je helemaal slecht voelt worden, staand aan je medemens moeten uitleggen waarom jij absoluut moet zitten.

Daarom hebben we deze handige kaartjes ineen geknutseld. Op de voorkant leggen ze in eenvoudige bewoordingen de kern van de aandoening uit en waarom jij absoluut moet kunnen zitten. De achterkant verwijst naar DitisPOTS voor meer informatie. Zo kun je zonder veel moeite én een zitplaats bemachtigen, én tegelijk aan bewustmaking doen. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Mensen die vorige week al kaartjes konden bemachtigen op de Supportbeurs in Utrecht lieten ons alvast weten ze met succes te hebben gebruikt.

Je kunt nu alle versies van de kaartjes dowloaden en zelf (laten) afdrukken. Kies de voorkant die voor jou van toepassing is, en combineer die met de bijbehorende achterkant. Er zijn kaartjes voor zowel de .nl als de .be versie van DitisPOTS.

Je kunt één exemplaar printen, plastificeren en in je portemonnee stoppen. Of je print een hele stapel op stevig papier en gebruikt ze als een soort visitekaartjes.

Help mee de bewustmaking rond posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) en orthostatische intolerantie te vergroten, zodat we op een dag geen kaartje meer nodig hebben. En zodat de woorden ‘Ik heb POTS’ voldoende zijn voor een spontaan aangeboden zitplaats.

De kaartjes vind je hieronder. Heb jij ze met succes gebruikt? Laat het ons dan zeker weten in de reacties!

Nederlandse versie (.nl)

Voorkanten

 

Achterkanten

 

Belgische versie (.be)

Voorkanten

 

Achterkanten

Advertentie

3 gedachten over “Mag ik een zitplaats?-kaartjes

  1. De bewustmakingsmaand werkt nu al! Ik heb ernstige OI (vijf hartslagen verwijderd van het POTS criterium 😉 ) als onderdeel van mijn ME, maar wist niet dat er zo’n grote groep mensen was die zich hier mee bezig hield! Door jullie verhaal op de site van ME Gids las ik over deze maand, en deze kaartjes zijn geweldig!!! Ik ga ze inzetten waar nodig en ben heel benieuwd hoe hier op gereageerd gaat worden. Tnx!!!!

    1. Geweldig om dat te horen, Sanna! Hopelijk gaan de visitekaartjes je het leven wat makkelijker maken.

  2. Super goed deze kaartjes. Als er meer bewustwording is zou ik wel een button willen. Voor als je in rijen sta. Ik eiebele, hyperventileer en sta heel gespannen om maar niet flauw te vallen. Je voelt je dan goed ziek worden. Dat uitleggen aan een kassa medewerker of iemand voor of achter in de rij is onmogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s