Waar kan ik terecht voor diagnose en/of behandeling?

Helaas is POTS voor veel artsen nog steeds een eerder vreemde aandoening waar ze weinig of niets van afweten. Een arts vinden die POTS (her)kent, het kan diagnosticeren en ook nog behandelen kan dus tegenvallen.

Doorgaans kan je met POTS het beste terecht bij een cardioloog, neuroloog, of internist. Bij de zoektocht naar een geïnformeerd specialist kan de onderstaande lijst misschien helpen. De lijst werd opgesteld op basis van positieve ervaringen van patiënten bij deze specialisten.

Wil je meer weten over de ervaringen van andere patiënten met artsen, dan raden we je aan eens te rade te gaan in groepen voor lotgenoten. Je vindt ze bijvoorbeeld op Facebook.

Disclaimer

Persoonlijke ervaringen

Wij hebben zelf geen contact of banden met de hieronder vernoemde specialisten. De lijst is opgesteld op basis van de ervaringen van medepatiënten.

Ervaringen met artsen zijn per definitie heel persoonlijk. Er speelt meer mee dan de medische deskundigheid van de arts. Ook je eigen karakter, noden, eventuele andere medische aandoeningen, en de ‘klik’ met de arts spelen een rol. Wij kunnen dus niet garanderen dat een arts uit de lijst ook aan jou de juiste hulp kan bieden.

Realistische verwachtingen

Het is aangeraden realistische verwachtingen te hebben wanneer je een arts raadpleegt. Soms zijn patiënten teleurgesteld dat een arts hun symptomen niet kan doen verdwijnen. Helaas bestaat voor POTS geen standaard behandeling. Behandeling zal niet bij iedereen de klachten doen verdwijnen. En helaas zal zelfs met de beste behandeling niet iedereen het gewenste niveau van functioneren kunnen bereiken.

Verzekering

Sommige artsen worden niet door alle verzekeringen vergoed (Nederland) en niet alle artsen zijn geconventioneerd (België). Vraag dit best eens na alvorens een afspraak te maken.

Fouten?

Staan er fouten in de lijst? Of is hij onvolledig? Laat het ons dan weten!

Arts niet in de lijst?

Er zijn wellicht artsen die wel iets van POTS kennen maar nog niet in de lijst voorkomen. Ken of ben je zelf een arts die POTS wel kan diagnosticeren en/of behandelen en die niet in de lijst voorkomt? Laat het ons dan gerust weten. Dan vullen we de lijst aan.

Wanneer je wil weten of een arts de diagnose kan stellen en POTS kan behandelen, kan je hem/haar de volgende vragen stellen:
– Heeft hij/zij beschikking over een kanteltafel?
– Heeft hij/zij nog andere POTS-patiënten in behandeling?
– Welke methoden heeft hij/zij al gebruikt ter behandeling van POTS bij andere patiënten?

Onterecht in de lijst?

Artsen die in deze lijst voorkomen zijn hierin terecht gekomen omdat minstens één patiënt een positieve ervaring had. Kom je als arts in de lijst voor, maar vind je dat je er niet in thuishoort? Of vind je als patiënt dat een arts onterecht op de lijst voorkomt? Laat het ons dan ook weten.

Nederland

Specialist Specialiteit Waar?
Dr. E. GabelercardioloogHartcentrum Hartkliniek Almere en Amsterdam
Dr. H. Pekelharingalgemeen artsCVS/ME Medisch Centrum, Amsterdam
Dr. A. StorkinternistSt. Anna Ziekenhuis, Geldrop
Dr. M. HarmsinternistUMCG, Groningen
Dr. R. VissersportartsElkerliek Ziekenhuis, Helmond
Prof. dr. F. VissercardioloogStichting Cardio Zorg, Hoofddorp
Dr. M. BootsmacardioloogLUMC, Leiden
Dr. R.D. ThijsneuroloogLUMC, Leiden
Dr. J. Versmissenvasculair internistErasmus MC, Rotterdam
Dr. M. LafeberinternistErasmus MC, Rotterdam
Dr. E. JanssenrevalidatieartsOrtius, Swalmen
Dr. J. HeuserkindercardioloogMáxima Medisch Centrum, Veldhoven
Dr. NgoNeuroloogDeventer ziekenhuis, Deventer
Dr. MartensCardioloogDeventer ziekenhuis, Deventer
Dr. Van Der LaanKNO artsHaaglandenMC, Den Haag

België

SPECIALIST Specialiteitwaar?
Dr. C. De NielcardioloogAZ Groeninge, Kortrijk
Prof. dr. R. WillemscardioloogUZ Leuven, Leuven
Prof. dr. C. VrintscardioloogUZ Antwerpen, Antwerpen
Prof. dr. T. De BackercardioloogUZ Gent, Gent
Advertentie