In het kort: Wat is POTS?

Volgende pagina >

Elke keer als je opstaat, voel je je naar. Je wordt duizelig, kunt niet meer helder denken en je benen voelen als plumpudding. En dat blijft zo, totdat je gaat zitten. Het lijkt wel alsof je allergisch bent voor de zwaartekracht!

Mensen met posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) en orthostatische hypotensie (OH) hebben moeite met staan en overeind zijn. Hun lichamen kunnen niet overweg met de zwaartekracht. Bij POTS is er een extreme hartslagstijging bij het staan, bij OH juist een bloeddrukdaling. Maar de andere symptomen komen grotendeels overeen: duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zicht, algehele slapheid… allemaal omdat er in verticale positie te weinig zuurstofrijk bloed naar het hoofd gaat.

Chronisch

POTS en OH zijn chronische ziektes. De symptomen kunnen wel enigszins behandeld worden, maar niet genezen. Wel treedt er soms spontaan verbetering op, maar hoe dat komt is nog onbekend. Behandeling bestaat uit leefstijlaanpassingen en medicatie. Zo helpt het vaak om extra vocht en zout in te nemen en de conditie te versterken, en worden medicijnen gebruikt die bijvoorbeeld het bloedvolume verhogen of het samenknijpen van de bloedvaten bevorderen. In hoeverre behandeling aanslaat is per persoon verschillend.

Niet zeldzaam

Zijn POTS en OH zeldzame aandoeningen? Zeker niet. Naar schatting hebben zo’n 56 duizend Belgen en Nederlanders POTS – voor 80% vrouwen, vooral in de vruchtbare leeftijd. Orthostatische hypotensie (OH) staat bekend als een ouderenkwaal en treft een tiende tot een derde van alle ouderen boven de zeventig. Dat ook jonge mensen OH kunnen krijgen, realiseren veel mensen zich niet.

Het zijn geen kleine aantallen. Toch zijn POTS en OH nog maar weinig bekend bij het grote publiek. Daar willen wij met DitisPOTS verandering in brengen.

Lees verder

Op de volgende pagina’s vertellen we je alles over:

Orthostatische intolerantie
Oftewel: ‘allergisch voor de zwaartekracht’

De baroreflex
Wat gebeurt er precies in het lichaam?

Dysautonomie
Als je autonoom zenuwstelsel het niet goed doet

POTS: hartslagverhoging
Als de hartslag stijgt bij het staan

OH: bloeddrukdaling
Als de bloeddruk daalt bij het staan

Symptomen
Waar heb je allemaal last van?

Diagnose
Hoe stelt een arts deze aandoeningen vast?

Behandeling
Medicijnen en leefstijlaanpassingen

Ermee omgaan
Hoe krijg je je leven terug?

Meer weten?
Als je echt álles over POTS en OH wilt weten

Volgende pagina >

Advertentie