Orthostatische intolerantie

< Vorige pagina          Volgende pagina >

Elke keer dat je gaat staan, voel je je naar. Je benen voelen als plumpudding. Je hart gaat als een gek tekeer. Je wordt duizelig, ziet sterretjes, voelt je licht in je hoofd. Je krijgt kloppende hoofdpijn, gaat zweten, kan niet meer helder denken. De officiële term voor dit soort klachten is ‘orthostatische intolerantie’ of OI, maar je zou het ook wel ‘allergisch voor de zwaartekracht’ kunnen noemen.

Allergisch voor de zwaartekracht

Want dat is namelijk het probleem: de zwaartekracht. Als je staat, laat de zwaartekracht meer bloed naar je benen zinken en blijft er minder bloed over in de bovenste delen van je lichaam. Bij gezonde mensen trekt het autonome zenuwstelsel dan allerlei trucjes uit de kast om weer bloed door het hele lichaam te laten stromen. Zo trekken je bloedvaten samen, maak je meer bloed aan en versnelt je hartslag een beetje. Maar heb je last van posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) of orthostatische hypotensie (OH), dan gaat hier iets mis. Je bloed blijft teveel in je benen hangen, en er stroomt niet genoeg naar je hoofd en hart.

Verschillende vormen

Orthostatische intolerantie heeft verschillende verschijningsvormen:

  • Bij sommige mensen met OI stijgt de hartslag sterk wanneer zij gaan staan of overeind zijn. Dit is het geval bij het Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom (POTS).
  • Bij andere mensen daalt met name de bloeddruk bij het staan of overeind zijn. In dat geval spreken we van Orthostatische Hypotensie (OH).
  • Als de bloeddruk sterk stijgt bij het staan of overeind zijn heet dit Orthostatische Hypertensie. Deze vorm komt op deze website verder niet aan bod.
  • Het komt ook voor dat je duidelijk symptomen krijgt als je staat of overeind bent, maar dat je hartslag niet aanzienlijk stijgt, en je bloeddruk ook niet enorm daalt. In dat geval krijg je de overkoepelende diagnose Orthostatische Intolerantie (OI).

< Vorige pagina          Volgende pagina >

 

Advertentie