Doktersangst

Zodra ik tegenover een arts zit, voel ik mij zo klein. Wanneer ik moet uitleggen wat het probleem is, wordt mijn hoofd wazig en ben ik mijn hele verhaal kwijt.

Al enige tijd vraag ik mijzelf af hoe het zover gekomen is met mijn gezondheid. Hoe kan het dat ik al zeker 22 jaar rondloop met lichamelijke klachten en er nooit op heb gestaan dat ik bijvoorbeeld door een neuroloog bekeken ben?

Klein

Wanneer een huisarts zei dat ik er met tien B12 injecties weer bovenop moest zijn, dan ging ik ervan uit dat dit ook zo was. Wat was ik trots op mijzelf dat ik jaren later toch op een bloedonderzoek heb aangedrongen terwijl de huisarts dit niet nodig vond. Na twee dagen werd ik gebeld dat mijn vitamine B12 waarde heel erg laag was en ik de volgende ochtend gelijk kon komen voor een nieuwe injectie.

En daar zit het probleem. Zodra ik tegenover een arts zit, voel ik mij zo klein. Wanneer ik moet uitleggen wat het probleem is, wordt mijn hoofd wazig en ben ik mijn hele verhaal kwijt.

Stotteren

Ik zit daar dan wat te mompelen en ik wil niet klagen dus gemakshalve laat ik dan wat klachten buiten beeld want anders komt het wel heel dramatisch over. Bij de vraag of iets pijnlijk is, zeg ik al gauw ‘mwah, een beetje gevoelig’.

Tijdens een slechte periode dit jaar besloot ik om weer eens langs de huisarts te gaan. Aangezien ik deze keer niet wou stotteren bij de huisarts had ik een lijstje uitgedraaid met de symptomen, en ook de naam van het ziekenhuis en de arts waar ik graag heen zou willen opgeschreven. Nou, dat kan toch niet mis gaan – zou je denken. Oh… en ik had ook nog een klein plekje op mijn huid dat ik gelijk even wou laten zien. Vol goede moed vertrok ik richting huisarts.

Zwetende handen

En daar zat ik bij de huisarts… zwetend met mijn briefje in de handen. Uiteindelijk heb ik het lijstje niet durven afgeven en is er nooit gesproken over waar ik aan dacht. De huisarts gaf aan dat het wel wat neurologisch klonk en dat ik een doorverwijzing zou krijgen naar een neuroloog bij een heel ander ziekenhuis, en met een antischimmelzalfje vertrok ik weer richting huis.

Mijn tips

Omdat ik het beu was dat die angst voor de huisarts ervoor zorgt dat ik niet vooruit geraak, heb ik gezocht naar manieren om meer controle te krijgen over mijn doktersbezoekjes. Heb jij net zoals ik ook last van doktersangst? Dan heb je misschien wel wat aan deze tips.

Allereerst is het handig te weten waar je angst vandaan komt. Ben je, zoals zoveel mensen, bij het bezoek aan de huisarts bang om lastig gevonden te worden? Of ben je misschien bang voor een verkeerde diagnose? Dat is natuurlijk niet helemaal ondenkbaar.

Waar ze ook vandaan komt, de angst kan zorgen dat je vergeet om belangrijke vragen te stellen aan hun huisarts of specialist. Dat is heel normaal, maar kan uiteindelijk wel gevolgen hebben. Wie wil er nu een behandeling die overbodig is of zelfs schadelijk kan zijn?

Een goede voorbereiding

Bereid je dus goed voor als je met je klachten naar de dokter gaat. De tijd die een arts voor jou heeft is maar kort en dus moet je je klachten zo goed mogelijk omschrijven en de juiste vragen stellen. Maar hoe doe je dat?

Je kunt bijvoorbeeld thuis alvast iets zoals de pijnkaart opmaken en invullen en deze meenemen naar je afspraak. Dat is een overzicht van welke klachten je ervaart en waar. De oorspronkelijke pijnkaart focust natuurlijk vooral op pijnklachten, maar je kan er ook zelf je andere symptomen op aanduiden. Zo kun je op voorhand rustig nadenken over de klachten, waar deze zitten en waardoor deze verergeren of verbeteren.

Briefje

Een goede tip van een huisarts zelf bleek: maak van te voren een lijstje met je klachten en vragen. Geef dat aan de huisarts aan het begin van een consult. Dat kan nog spannender voelen dan voorlezen, maar de huisarts kan beter inschatten dan de patiënt welke symptomen meer aandacht behoeven. Iets wat jij als minder belangrijk acht kan juist een sleutel naar diagnose zijn. Je kunt er gelijk ook een duidelijke hulpvraag op noteren.

Drie goede vragen

Wanneer het gaat over een plan van aanpak voor onderzoeken of behandeling kan de campagne ‘3 goede vragen’ nuttig zijn. Zoals je op de website kunt lezen, zijn drie vragen van belang voor een beslissing. Ten eerste dien je te weten welke opties je hebt. Welke onderzoeken of behandelingen zijn er allemaal mogelijk? Vergeet hier zeker de optie ‘afwachten en even niets doen’ niet. Ten tweede heb je informatie nodig over de voor- en nadelen van elke mogelijke optie. Denk hierbij aan kansen op succes of vooruitgang, maar ook aan risico’s, ongemak en bijwerkingen. En ten slotte moet nagedacht worden wat elke optie voor jouw eigen situatie betekent. Je eigen wensen en doelen en je persoonlijke en thuissituatie zijn namelijk ook belangrijk voor je keuzes. Op de website is nog veel meer informatie te vinden dus neem vooral eens een kijkje.

Intussen blijf ik rustig afwachten tot de scan en vanuit daar gaan we verder kijken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s