Ai… Daar is de hooikoorts weer!

Samen met de eerste mooie, warme dagen is ook voor velen de hooikoorts daar weer. Voor veel POTSies betekent dat niet alleen kriebelende ogen en een lopende neus, maar ook een aanzienlijke toename van hun POTS klachten. Duizeligheid en moeite met staan verergeren. En ook het hart heeft moeite zichzelf in bedwang te houden. Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kan je eraan doen?

Allergie

Hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op pollen: het stuifmeel van planten. Het immuunsysteem van een hooikoorts-gevoelige persoon ziet die pollen namelijk als gevaarlijke indringers. Het zal er dan ook alles aan doen om die te vernietigen.

Alarm!

Bij het eerste contact met pollen in de slijmvliezen van de neus en ogen, zal het immuunsysteem dan ook alarm slaan. Dat doet het uiteraard niet met luidsprekers en sirenes, maar aan de hand van signaalstoffen die in het bloed rondgevoerd worden. De signaalstoffen worden geproduceerd in wat we ‘mestcellen’ noemen. Histamine is zo’n gekende signaalstof.

Ontstekingsreactie

Die signaalstoffen zullen een ontstekingsreactie veroorzaken. Dat wil zeggen dat ze een heel leger aan afweerstoffen activeren. Die ‘soldaatjes’ van het immuunsysteem rukken uit om de ongewenste indringers, de pollen in dit geval, te vernietigen. Ze gaan hierbij echter niet heel subtiel tewerk en veroorzaken best wat nevenschade aan lichaamseigen celweefsel. Dit veroorzaakt onder andere de typische pijn die bij een ontstekingsreactie hoort.

Vasodilatatie

De signaalstoffen zoals histamine hebben echter nog een andere taak dan alleen de afweerstoffen activeren. Zo’n kolonne afweerstoffen op weg naar het slagveld neemt namelijk behoorlijk wat plaats in beslag. Om die allemaal tegelijk, zonder files en opstoppingen, naar de plaats van de aanval te kunnen krijgen, moet de doorgang, de bloedvaten dus, breed genoeg zijn. En dat is exact wat histamine en andere signaalstoffen van een allergische reactie doen: ze geven het signaal aan de bloedvaten om te verwijden. Het open zetten van de bloedvaten noemen we ook wel ‘vasodilatatie’. Je kan vasodilatatie in de huid heel goed zien doordat de bredere bloedvaatjes de huid roder maken. Het is ook wat ervoor zorgt dat je neus verstopt geraakt. De te brede bloedvaten sluiten dan namelijk de smalle doorgang in je neus af. Maar ook in de rest van het lichaam zal histamine vasodilatatie veroorzaken.

Pooling

En laat vasodilatatie nu net een groot probleem zijn voor ons, POTS-patiënten. Een deel van onze klachten worden namelijk veroorzaakt doordat onze bloedvaten niet voldoende samentrekken, en dus al te wijd zijn. Wanneer het bloed door de zwaartekracht naar beneden wordt getrokken, slaagt ons lichaam er daardoor niet in om voldoende bloed terug naar het hart te persen. Het resultaat is pooling, of verzamelen van zuurstofarm bloed in de benen en buik, en een zuurstoftekort in hart en hoofd. Histamine zal dit proces nog verslechteren, met meer symptomen tot gevolg. Dat is de reden waarom hooikoorts, en allergieën in het algemeen, voor POTS-patiënten extra ellende betekenen.

Wat kan je eraan doen?

Aan de alarmreactie van je immuunsysteem zelf kan je weinig doen. Eens je lichaam geleerd heeft dat pollen des duivels zijn, en moeten worden vernietigd, is het heel moeilijk om het dat nog af te leren. Wat je wel kan doen is contact met allergenen vermijden, en de reactie van het lichaam op de histamine en andere signaalstoffen verminderen.

Contact vermijden

Pollen zijn overal. Ze zijn dus moeilijk te vermijden. Toch zijn er enkele richtlijnen om het contact zo beperkt mogelijk te houden.

  • Pollen zweven vooral in de lucht bij droog en warm weer. Hou op zo’n momenten ramen en deuren, en ook de verluchting van de auto zoveel mogelijk gesloten. Verlucht ’s nachts en ’s morgens vroeg of na een flinke regenbui, wanneer de pollen uit de lucht gespoeld zijn.
  • Vermijd wind of tocht. Je werkt dan namelijk als een gigantische pollenvanger. De pollen in de lucht zullen massaal aan je huid, ogen en neus blijven kleven.
  • Bescherm je ogen en neus. De allergische reactie wordt vooral veroorzaakt door contact tussen pollen en de slijmvliezen in je ogen en neus. Draag een (zonne)bril en eventueel zelfs mond/neus-masker. Draag zorg voor je slijmvliezen door zo weinig mogelijk te snuiten of schrapen. Wrijf niet in je ogen.
  • Allergische reacties kunnen mekaar versterken. Wanneer al histamine in je bloed aanwezig is, zal je niet veel extra histamine nodig hebben voor een massale allergische reactie. Vermijd dus stoffen die histamine kunnen vrijmaken. Daarbij horen dingen waaraan jij allergisch bent, maar ook sommige niet-allergische prikkels, zoals bijvoorbeeld de lucht van chemische middelen zoals lijm, verf, reinigingsmiddel, toiletreiniger, parfum, enz.

Medicatie

Wanneer vermijden niet mogelijk of niet volstaat, kan je medicatie gebruiken.

  • Bij hooikoorts worden vooral H1 antihistaminica voorgeschreven zoals Loratadine en Cetirizine. Deze zullen de werking van histamine verminderen en zo vasodilatatie tegengaan. Er bestaan ook neusspray’s met antihistamine. Deze werken echter veel lokaler en zullen dus minder invloed hebben op de POTS klachten.
  • De ontstekingsreactie in de neus zelf kan worden verminderd door het gebruik van neussprays met corticosteroïden zoals bijvoorbeeld Avamys en Nasonex. Ook dit heeft eerder een lokale werking.
  • Daarnaast bestaan er ook neussprays die een film op de slijmvliezen leggen waardoor die ongevoelig worden voor de pollen. Hierdoor wordt de allergische reactie vermeden.

Hyposensibilistatie

Hoewel we hierboven aangaven dat het heel moeilijk is de alarmreactie van het lichaam af te leren, is het ook niet onmogelijk. Bij heel ernstige gevallen van hooikoorts wordt soms een hyposensibilisatietraject opgestart. Dit is een intensieve en lange (lees: jaren) procedure. Bij een goede uitkomst zal je echter voorgoed van je hooikoortsklachten verlost zijn en geen medicatie meer nodig hebben.

Stap naar je arts.

Aarzel niet om raad te vragen aan je arts of allergoloog wanneer hooikoorts je klachten verergert. Het vraagt vaak heel wat zoekwerk om voor jou de juiste combinatie aan medicatie en middeltjes te vinden. In veel gevallen zal de hooikoorts ook nooit volledig kunnen onderdrukt worden. Maar een kleine verbetering kan in de praktijk soms al een groot verschil betekenen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s