POTS en OH opgenomen in nieuwe richtlijnen voor de diagnose en behandeling van syncope

Goed nieuws voor snellere diagnose van POTS en OH! Deze werden namelijk opgenomen in de nieuwe richtlijnen van de Europese HartRitme Associatie (EHRA) voor de diagnose en behandeling van syncope (flauwvallen). 

De Europese HartRitme Associatie (EHRA), een onderafdeling van de Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC), bracht op 19 maart 2018 haar nieuwe richtlijnen uit voor de diagnose en behandeling van syncope. Ze zijn opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit cardiologen, neurologen, specialisten interne geneeskunde, spoedspecialisten, fysiologen, enzovoort.

De richtlijnen moeten het voor hulpverleners gemakkelijker maken om snel een juiste diagnose te stellen wanneer ze een patiënt krijgen met klachten van (dreigend) bewustzijnsverlies. Ook aanbevelingen op het gebied van behandeling naargelang de oorzaak van het flauwvallen zijn erin opgenomen.

Het was van 2009 geleden dat dergelijke richtlijnen waren opgesteld. In tegenstelling tot toen, zijn in de versie van 2018 wel autonome dysfuncties als posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS) en orthostatische hypotensie (OH) opgenomen. Hopelijk zal dit de tijd tussen de start van de klachten en het vinden van een correcte diagnose verkorten.

De richtlijnen zijn gepubliceerd in de European Heart Journal.

Michele Brignole, Angel Moya, Frederik J de Lange, Jean-Claude Deharo, Perry M Elliott, Alessandra Fanciulli, Artur Fedorowski, Raffaello Furlan, Rose Anne Kenny, Alfonso Martín, Vincent Probst, Matthew J Reed, Ciara P Rice, Richard Sutton, Andrea Ungar, J Gert van Dijk, ESC Scientific Document Group (2018). 2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncopeEuropean Heart Journal, 00, 1-69.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s