Auto-antistoffen tegen Angiotensine II Type 1 receptoren in Posturaal Tachycardie Syndroom.

Samengevat

Onderzoekers ontdekten een nieuw soort auto-antistof bij POTS patiënten. Bovendien troffen ze bij elk van de onderzochte patiënten minstens één soort auto-antistoffen aan. Dat is belangrijke nieuwe evidentie voor de rol van auto-immuniteit bij het ontstaan van symptomen bij POTS. De ontdekking heeft mogelijk consequenties voor behandeling in de toekomst.

Wat is auto-immuniteit?

Bij auto-immuniteit valt het immuunsysteem verkeerdelijk bepaalde lichaamscellen aan, waardoor die hun werk niet meer kunnen doen. In het geval van POTS zijn dat receptoren (de signaal-ontvangers) van het autonoom zenuwstelsel. De aanvallers die bij auto-immuniteit de schade veroorzaken noemen we auto-antistoffen.

Het onderzoek

In een gezamenlijk onderzoeksproject, hebben Amerikaanse, Canadese en Zweedse onderzoekers een nieuw soort auto-antistof ontdekt bij POTS. Bij 12 van de 17 onderzochte POTS patiënten troffen ze namelijk auto-antistoffen aan tegen Angiotensine II type 1 receptoren. Dit type auto-antistoffen werd nooit eerder ontdekt bij POTS. Belangrijk is ook dat deze niet voorkomen bij gezonde personen.

De Angiotensine II Type 1 receptoren zijn verantwoordelijk voor het regelen van bloeddruk en vochtbalans. Auto-antistoffen zorgen ervoor dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Dat kan verklaren waarom POTS patiënten last hebben van een verlaagd bloedvolume en abnormale schommelingen in de bloeddruk. Het verklaart ook waarom veel patiënten baat hebben bij veel zout en een verhoogde vochtinname.

Bovendien werden bij alle onderzochte patiënten ofwel de nieuwe auto-antistoffen aangetroffen, ofwel auto-antistoffen tegen alfa 1 adrenerge receptoren, ofwel allebei.

Alfa 1 adrenerge receptoren zijn verantwoordelijk voor de vasoconstrictie. Ze zorgen ervoor dat de bloedvaten in de benen en buik compenseren voor de zwaartekracht. Wanneer zij hun werk niet goed doen, verzamelt het bloed zich in vertikale positie in de onderste ledematen. Dit noemen we ook wel ‘pooling’ van bloed.

Deze bevinding draagt in belangrijke mate bij aan de groeiende evidentie dat bij een groot deel van de POTS patiënten auto-immuniteit een rol speelt in het ontstaan van hun klachten.

Wat betekent dit voor de praktijk?

De onderzoekers willen het onderzoek eerst herhalen met een grotere groep patiënten. Als de resultaten worden bevestigd, kan dit de basis vormen voor immuuntherapie ter behandeling van dysautonomie.

 

Het volledige artikel (Engelstalig) vind je hier.

Het onderzoek werd gesponsord door Dysautonomia International.

Advertentie

3 gedachten over “Auto-antistoffen tegen Angiotensine II Type 1 receptoren in Posturaal Tachycardie Syndroom.

  1. Fijn om te weten, ik heb dus dysautonomie, ( en hEDS) Ik heb last van hoge bloeddruk met bloeddrukval vooral bij warmte of inspanning.
    Ik heb bloeddrukverlagers die niet goed werken: Olmetec ( angiotensine II-receptor antagonisten) En Amlodipine dat is ook calciumantagonisten , ik neem ze al enkele dagen niet in ik vind dat ze de klachten verergeren.
    Huisarts zegt dat ze alleen aan symptoombestrijding doet ( pillen) geen onderzoek.

    1. Wat vervelend dat de medicijnen die je nu hebt niet goed werken voor je. Misschien kun je deze website laten zien aan je arts en de informatie uitprinten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s