POTS-vriendelijke uitjes

Je ligt op de bank en je verveelt je. De muren van je slaap- of woonkamer komen op je af en je wereld is veel te klein geworden. Je bent het zat. Je wil eropuit! Maar hoe? DitisPOTS geeft raad.

Och, waren wij mensen maar nooit op het idee gekomen om op twee benen te gaan lopen. Maar het is zoals het is: de wereld is ingericht op mensen die minuten- of zelfs urenlang overeind kunnen staan, die met hun benen naar beneden kunnen zitten en zonder buiten adem te raken kilometers kunnen lopen. Die kunnen slenteren zonder verlangen naar een stoel. Langs winkelrekken of schilderijen kunnen kuieren zonder de neiging om op de grond te willen gaan liggen. Maar heus, ook wij kunnen best wel eens iets leuks doen.

Varen

Alles op een boot biedt mogelijkheden voor ons. Op een boot hoef je doorgaans niet te staan, en als je geluk hebt, kun je zelfs met je benen omhoog zitten of liggen. En dat alles terwijl je vooruit komt en je uitzicht steeds weer verandert. Wat wordt het voor jou? Kanoën, kajakken, roeien, zeilen? Een rondvaartboot, een dinerboot, of een sloep met een motortje erop en een picknickmand als bagage?

Zwemmen en strandhangen

Om in het water-thema te blijven: ook zwemmen kan een fijne POTS-activiteit zijn. In het water heb je veel minder last van de zwaartekracht omdat het water als een soort grote steunkous werkt. En aan het strand of bij een meertje lijkt niemand ervan op dat je lekker erbij gaat liggen. Let op: veel POTSies hebben moeite met temperatuurregulatie, en warmte versterkt ook nog onze POTS-symptomen. Dus vermijd felle hitte én te hevige kou.

Naar iets op een podium kijken

Met een paar aanpassingen kunnen wij prima naar film, theater of concert. Of opera, dans, toneel, theaterfestival…. Het enige wat je hoeft te regelen is – als jouw gradatie van POTS dat behoeft – een krukje of stoeltje om je benen op te leggen, en een flesje met elektrolytenwater in je tas. Of een buurman- of vrouw op wiens/wier schoot jij je benen mag draperen. En het kan nóg beter, want wat dacht je van een ligconcert?

Je laten verwennen

De meeste uitjes, ook POTSvriendelijke, betekenen voor ons wel enige aanslag op comfort en energieniveau. Tenzij je juist het comfort opzoekt natuurlijk. Ga bijvoorbeeld floaten in een zouttank, laat je masseren of kruip, als je geen zonne-allergie hebt, onder de zonnebank. Maar let op: hitte en POTS gaan niet zo goed samen, dus naar de sauna is een minder strak plan.

Met de rolstoel

Een stoel op wielen: wat een handige uitvinding voor ons POTSies. Zeker als er ook nog een kantelfunctie op zit of als de beensteunen verstelbaar zijn. Sommige POTSies gebruiken regelmatig een rolstoel in hun dagelijks leven. Anderen zijn er huiverig voor: ze vinden zichzelf niet gehandicapt genoeg en denken dat je alleen in een rolstoel mag als je nog geen twee meter kunt lopen. Onzin natuurlijk. Een rolstoel opent zoveel mogelijkheden om er eens wat langer op uit te gaan. Maak er bijvoorbeeld eens een lange wandeling mee, ga naar het museum, naar een pretpark of naar het winkelcentrum. Check wel even of het er voldoende rolstoelvriendelijk is.

Op de fiets

Of ga eropuit op de fiets! Niet voor alle POTSies weggelegd. Maar is je conditie op peil en heb je niet teveel last van inspanningsintolerantie, dan kun je op je fiets ver komen en van alles zien. Sommige POTSies redden zich prima op een gewone fiets, omdat de spieractiviteit in hun benen hun bloedsomloop voldoende in beweging houdt. Anderen hebben een ligfiets nodig.

Maak een roadtrip

Heb je last van inspanningsintolerantie of heb je gewoon een ontzettende POTS-dag, ga dan eens met de auto op stap. Lekker muziekje aan, of de radio, of een podcast. Autostoel achteruit, dik kussen of tas onder je voeten, en dan door de polder rijden. Of langs het water. Of door de bossen.

Ga een nachtje logeren

Je hoeft niet per se iets te gaan dóen. Je kunt ook gewoon eens ergens anders zíjn. In een luxe hotelkamer. Of een schattig houthakkershuisje. In een knusse bed & breakfast. Of op de logeerkamer van een goede vriend of vriendin. Al lig je de hele dag op bed, het is wel een ander bed dan thuis. Kies een plek met mooi uitzicht, lekker eten, een bubbelbad, goed gezelschap…

Dagje stad op z’n POTS

Een dagje stad is best een uitdaging met POTS. Toch kán het, als je alles maar een beetje anders aanpakt dan je gewend bent. Slenteren zit er voor jou niet in, evenmin als de domtoren beklimmen. Maar je kunt wel alle koffietentjes uitproberen. In het reuzenrad. In de hop-on, hop-off bus als het een toeristische stad is. Of liggen picknicken in het park. Veel leuker dan shoppen, toch? Nou ja, vooruit, als je dan echt de consument uit wil hangen: ook dat kan natuurlijk. Dan neem je gewoon je rolstoel mee.

Hoe kom je er?

Niet alleen het uitje zelf, maar ook het vervoer erheen is vaak een uitdaging. Denk er dus goed over na wat voor jou handig is. In de auto kun je je stoel naar achteren kantelen en hoef je vaak minder ver te lopen, maar misschien word jij wel snel wagenziek. Met trein en bus ben je langer onderweg en moet je veel lopen en staan, maar met een rolstoel of krukje is het misschien wel te doen.

Maar ik ben zo moe…

POTS is meer dan een probleem met staan en overeind zijn. Maar al teveel POTSies hebben ernstige problemen met vermoeidheid. Misschien heb je maar een paar keer per jaar de puf om echt de deur uit te gaan. We hopen je met bovenstaande tips wat inspiratie te hebben gegeven. Toch snappen wij ook wel dat niet alles even geschikt voor je zal zijn. Wat wel kan helpen:

  • Neem voor en na je uitje een paar dagen rust.
  • Zorg voor rustmomenten tijdens je uitje.
  • Zorg voor zoveel mogelijk flexibiliteit. Ga je naar de film, koop dan bijvoorbeeld niet meteen een kaartje maar maak een ouderwetse reservering.
  • Bespreek je mogelijkheden en beperkingen met je gezelschap. Zorg dat ze écht begrijpen wat je wel en niet kunt, zodat ze je niet gaan overhalen tot activiteiten die voor jou teveel zijn.
  • Wees eerlijk naar jezelf en bedenk waar je het meeste van geniet: moe zijn maar iets bijzonders hebben gedaan, of uitgerust zijn en je (een beetje) vervelen. Beide keuzes zijn compleet legitiem en het ligt soms maar net aan je stemming wat voor jou belangrijk is.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s